Vilka är vi?

Det finns nog dom som tycker att vi är lite konstiga. Inte nog med att vi seglar ända in i november varje år … nu ska vi på dessutom segla jorden runt.

Precis som dom allra flesta som har en lite större dröm, har vi flera gånger känt att ”det kommer inte att funka eller verkligen bli av”. Tanken började ta form när vi var på Samos i Grekland för ett antal år sedan. Då såg vi båtarna som låg ankrade i den blå viken och började fundera på … kanske vi ska … men det kändes allt annat är realistiskt då.

På Samos

Många anledningar att inte segla iväg

Jag menar … så många skäl som det finns att INTE sticka iväg på en fyra år lång segling över jordklotet. Listan blir väldigt lång om man anstränger sig bara pyttelite:

  • Barnen! Hur mycket kommer vi inte att sakna barnen? Så mycket som kommer att hända under fyra år. Tillsammans har vi fem barn som är mellan 22 och 27 år när vi seglar iväg.
  • Föräldrar! Vi har min mamma, Klas pappa och särbo Gun i livet och dom blir inte yngre. Vi kommer att sakna dom så mycket och dom kommer troligen inte att ha möjlighet eller ork att hälsa på oss längs vägen.
  • Syskon, syskonbarn och syskonbarns barn!
  • Kompisar!
  • Pensionen! Den kommer garanterat att bli lägre när vi väl går i pension.
  • Huset! Vi måste sälja huset, både för att ha råd att finansiera vår resa men också för att vi inte vill ha något att bekymra oss om hemmavid.
  • Jobben! Det är ju bra att ha fasta jobb och trygghet.
  • Ja listan kan göras oändligt lång ….

Men för att få uppleva något annat måste man ibland kasta sig ut och våga. Vi är lyckligt lottade som ens kan göra ett sådant äventyr. Vi vill uppleva något annat och vi älskar att resa och segla! Så … Just Do It!

Ett äventyr för livet

Jag tror och hoppas att många vill vara med och dela vårt äventyr och att det inte kommer att kännas som om vi lämnar allt. Vi hoppas att barn, familj och vänner kommer och hälsar på någon gång under vägen. Vi hoppas också att många kommer att hänga med oss via bloggen och på sociala medier.

Så vilka är vi i besättningen som ska segla?

Klas – skeppare, projektledare, IT
Monica – skeppare, marknadsföring, sociala medier

Monica är uppväxt på Tjörn, en ö som ligger fem mil norr om Göteborg, längs Västkusten. Här var havet alltid närvarande och båtlivet började tidigt. Mina föräldrar hade motorbåt och vi var ofta ute med båten på somrarna. Sedan tog pappa in den i garaget och slipade och lackade under hela vintrarna. Jag har alltid älskat att vara på havet men inte förrän jag träffade Klas har jag haft egen båt. Vilken lycka att äga en egen båt!

Monica

Jag flyttade till Göteborg när jag var 19 år och har bott här sedan dess. Har jobbat som inköpare, produktchef och marknadschef. Först i modebranschen men sedemera inom förpacknings- och kontorsvarubranschen. Jag gillar att göra affärer och brinner för digitalisering och sociala medier, det ger frihet och stora möjligheter för alla att nå ut!

Besättningen har delat ansvar

När jag träffade Klas och vi hade seglat ett tag tillsammans, insåg jag att det var mycket jag inte kunde, trots att jag varit på havet i många år som gast. Efter några fruktlösa försök att lära mig på båten och av Klas, insåg jag att jag var tvungen att ta tag i lärandet på egen hand eller för evigt behöva lämna över ratten när det krisade sig lite.

Därför har jag utbildat mig till skeppare och gått kustskepparen och utesjöskepparen, tagit VHF/SRC-certifikat samt radarcertifikat. Sedan har jag övat, övat och övat!

Bästa egenskaper; entusiastisk, kreativ och envis optimist
Förväntningar på långseglingen: frihet, äventyr, möten och livskvalitet.

Klas är född och uppvuxen i Göteborg, närmare bestämt på Hisingen. Intresset för segling började tidigt och med en uppfinnigsrik och engagerad pappa med stort tålamod lärde han sig att segla redan som 7-årig. Första egna båten var en Örnjolle. Sedan dess har Klas haft båt och gjort en mängd uppgraderingar på båtstorlek under åren. Med grundkunskaper från sin pappa är han sedan självlärd.

Klas

Planering pågår

Klas gillar att planera. Han har uppfört långa och många listor på allt som behöver göras innan avfärd. Klas är också den som är mest kunnig rent tekniskt sett och kan hålla på och fixa med det som behövs på båten tills det fungerar. Tålamodet är grymt stort när det gäller fix och trix. Vi är båda trygga i att det mesta kan lösas ombord.

Klas har nu formellt utbildat sig till skeppare genom att gå kustskepparen och utesjöskepparen tillsammans med mig samt också tagit radarcertifikat. Övrig utbildning fanns sedan tidigare.

Bästa egenskaper: lugn, envis och orädd
Förväntningar på långseglingen: frihet, avskalat liv, inte så många måsten.

Vill du komma i kontakt med oss?

Här hittar du våra kontaktuppgifter