Väderöarna

Väderöarna ligger rakt västerut från Fjällbacka och är en av de allra finaste platserna vi har här på Västkusten. Från Fjällbacka seglar du hit över Väderöfjorden och det tar inte mer än en dryg timme att ta sig hit. Väderöarna är en gammal fyr- och lotshamn. När vi kommer hit brukar vi börja med en promenad upp till lotsutkiken. Utsikten härifrån är magisk. Vid lotsutkiken ligger även väderstationen.

När man kommer ut hit till Väderöarna infinner sig en speciell känsla. Väderöarna är ett naturreservat och består av hundratals holmar och skär. Väderstationen är idag automatiserad och förr i tiden, när det var obligatoriskt att lyssna på sjörapporterna (innan apparnas tid), omnämdes alltid Väderöarna.

Visste du att den högst uppmätta vågen längs Västkusten är uppmätt här ute, den mätte hela 14,4 meter! Man är ganska glad att man inte lyckades pricka in den dagen. Vågen är faktiskt ett svenskt rekord och uppmättes så sent som 2015.

Väderöarna är väldigt utsatta för väder och vind och anses vara Sveriges blåsigaste plats. Men jag kan lova att i den lilla gästhamnen kan det vara stekande hett och stilla, så tro inte att det måste vara kallt om du åker hit.

På Väderöarna finns man bara till

Vad gör man då när man är på Väderöarna? Jag skulle säga att man bara finns till. Det är en rofylld plats. Men för den som vil ha lite mer än vacker natur finns det numera både värdshus, övernattningsmöjligheter och konferensmöjligheter.

Värdshuset på Väderöarna

Men det nog är framförallt för den fina naturen och känslan av hav man kommer hit som seglare. Det finns utmarkerade leder att promenera på med varierande underlag ett stenkast från havet. Det ska också finnas en kompassros som är lite svår att hitta här, men den har vi inte själva letat upp. Längs de utmarkerade lederna finns det skyltar som visar att det finns mycket att utforska längs med vägen.

Att bara vara

Tilläggning

På Väderöarna finns det två ställen att lägga till när du kommer med båt, åtminstone som vi har utforskat. Den lilla gästhamnen på Väderöarna är lätt att nå och tydligt utmärkt med en röd och grön prick. Det är dock väldigt smalt och med begränsad möjlighet att vända inne i den smala hamnen. Vid högsäsong ligger båtarna utanpå varandra och det kan vara lite knixigt att ta sig in och ut. Håll noga koll på sjökortet för det ligger en lurig bränning (numera väl utmärkt men ändå) samt lite stenar invid ena sidan längs infarten. En av oss håller alltid utkik från fören när vi går in i hamnen.

Det finns en liten vändplats längre in, men vid högsäsong är det troligt att även den är full med båtar. Det är dessutom ett begränsat djup längst in där så var extra uppmärksam om du kommer med segelbåt.

Gästhamnen i april
Gästhamnen sett från lotsutkiken

Det andra fina stället man kan ligga på är Strömsund. Strömsund är mer av en ren naturhamn utan annan service. Här ligger man långsides vid några bryggor eller längs berget. Här ligger du riktigt naturskönt och vattnet är otroligt rent och klart på grund av genomströmningen här.

Strömsund i april

Om du får chansen att ta dig ut till Väderöarna skulle jag rekommendera dig att ta den! Har du inte egen båt kan du kolla upp den lilla personfärjan från Fjällbacka som går frekvent under högsäsong.

Koordinater:

  • Latitud N 58.32.30
  • Longitud E 11.01.43

Läs mer om fantastiska Västkusten här!