Stora & Lilla Kornö

Stora & Lilla Kornö ligger strax norr om Lysekil. Senast vi besökte båda öarna var när vi var ute och karantänseglade i april månad, alltså under lågsäsong. Båda öarna är gamla fiskeläger och väldigt charmiga. Det finns ingen förbindelse mellan öarna men de ligger väldigt nära varandra. Närmare bestämt med 12 meters mellanrum.

Lilla Kornö

Denna supermysiga hamn ligger väldigt skyddad från i princip alla vindar. Lilla Kornö är känt för sina ålderdomliga sjöbodar och det är en upplevelse att strosa omkring bland husen. Ön har mestadels bebotts av fiskare men numera är alla 36 fastigheter fritidshus.

Salt på Lilla Kornö
Ålderdomliga sjöbodar

Lilla Kornö har en tragisk historia. Den 15 april 1919 hände en tragisk olycka här på Lilla Kornö. En mina som bärgats från havet detonerade och fler av öns ungdomar dog i olyckan.

Numera finns det både vatten och el i gästhamnen. Det var inte så länge sedan man drog vatten hit ut fick vi veta från några förbipasserande, så sent som 2018 fick de vatten här. Vi uppmanades dessutom att komma hit och fira midsommar. Det ska tydligen vara väldigt gemyligt och alla är välkomna.

Om du tar en promenad över till västra sidan belönas du med milsvid havsutsikt och en fin solnedgång. Du kan också se över till Hållö härifrån.

Stora Kornö

När du anländer tll Stora Kornö möts du av ett helt hav med röda sjöbodar i hamnen som man kan vandra emellan. Det är nästan som en labyrint. Mycket charmigt och genuint.

Sjöbodar på Stora Kornö
Stora Kornö
Stora Kornö hamn

Gästplatserna ligger på östra sidan och är lite mer oskyddade än på Lilla Kornö. Var beredd på att det är långt ner till bryggan när du ska hoppa från båten, stävstege behövs! Det är en riktigt trevlig hamn med en blygsam hamnavgift, åtminstone i slutet på april när vi var här.

Salt på Stora Kornö

Ta en promenad upp genom byn, det är väldigt mysigt att gå på de smala vägarna. När du passerat husen kommer du ut på andra sidan och kan ta dig runt ön. En riktigt fin promenad även om det var lite svårt att förstå hur man skulle gå. Vi tyckte det var jättefint på södra sidan med väldigt speciella berg och vi hittade till slut även Klingkyrka som vi hade letat efter hela promenaden. Klingkyrka är en grotta som bildades när stenar och luftbubblor rörde sig och gröpte ur berget. Coolt!

Klingkyrka
Södra sidan av Stora Kornö

Inte heller här på Stora Kornö finns det några åretruntboende längre, samtliga fastigheter är fritidshus. Många hus har gått i generationer och gör så fortfarande.

Det finns inga affärer här ute så det gäller att bunkra upp innan man åker hit ut. Men missa inte att ta dig till både Lilla & Stora Kornö. Riktigt fina gemytliga hamnar här på Västkusten.

Koordinater:

  • Latitud N 58.30.6
  • Longitud E 11.36.6

Klicka här för att läsa mer om fina Västkusten!