Smögen

Smögen är en av de allra mest kända orterna på Bohuskusten och har varit ett måste för seglare under många år. I Smögen hittar du den kända Smögenbryggan med mängder av affärer, kaféer och restauranger. På sommaren är det mycket folk här!

Smögens berömda sjöbodar
Smögen

Här kan man lägga båten vid den långa Smögenbryggan. Vi satsar alltid på att lägga oss så långt in på bryggan som möjligt, vi tycker att det ger den bästa Smögenkänslan. Under högsäsong får man dock vara beredd på att vända om och lägga sig längre ut. Finns det plats längst in brukar man få frågan om var man vill ligga. Då ingår ofta en guidning till en passande plats av de trevliga hamnvärdarna som oftast möter upp i gummibåtar.

Bästa platsen längst in
Längs sjöbodarna

När vi var lite (!) yngre var det ständigt hålligång i Smögen och hit åkte vi mest för att parta, även om Smögen också är ett av de vackraste ställen som vi har på Bohuskusten. Vi upplever att det har minskat i takt med att det är färre ungdomar på havet. Men visst är det en hel del party fortfarande, särskilt under högsäsong. Vi som varit på kusten länge minns Seglarveckan med nostalgi. Den gick alltid av staplen vecka 29 och då gick alla som ville ha lite hålligång ungefär samma rutt, varav Smögen var en av destinationerna. Då var det party dygnet runt och alla barnfamiljer höll sig någon annanstans.

Smyghålet
Jolletur

Smögenräkorna

Ni har säkert hört talas om Smögenräkor? Dom räknas som de största och bästa på Västkusten, åtminstone sa man så förr. Själva tycker vi nog att de är onödigt dyra och brukar köpa räkor på andra ställen längs kusten. Om man har tur kan man ibland köpa direkt från fiskebåtarna på lite olika ställen, det brukar vara mycket bättre priser och det är ju faktiskt räkor från samma hav. Men det är såklart en härlig känsla att sitta på Smögenbryggan och äta räkor.

Från Smögen kan man också ta de kända Zita-båtarna över till Kungshamn. Kungshamn är kanske mest känt för att här finns ett Systembolag och ett lite större utbud av mer vanliga affärer.

Smögenklipporna

På Smögen hittar man de röda släta klipporna som är så speciella för Bohuskusten. Går man längst in på Smögenbryggan ligger det en fin badplats på västsidan av Smögen.

Invid badplatsen

Hållö

Strax söder om Smögen ligger fina Hållö med Hållö Fyr, en helt fantastisk liten ö med sina släta röda klippor. Hållö fyr är Bohusläns äldsta fyr och hela ön är för övrigt ett naturreservat. Det sägs att ett besök på Hållö glömmer man aldrig och vi är böjda att hålla med.

Hållö släta klippor

Det finns flera fina badplatser på Hållö. Marmorbassängen på öns västra sida är den mest kända med sitt turkosblå vatten.

Hållö fyr
Klipporna

Det finns lite begränsade möjligheter att lägga till med stor båt men det finns en liten ränna att ta sig in på den sydöstra sidan. Här finns plats för några få mindre båtar. Vi tog istället gummijollen från Smögen. Det går också en personfärja från Smögen till Hållö.

Förtöjda på Hållö

Hållö är också känt på grund av Evert Taubes visa om Briggen Blue Bird of Hull, vilken sägs har förlist här utanför Hållö på julafton 1872.

Koordinater:

  • Latitud N 59.19.45
  • Longitud E 18.04.7

Läs mer om Västkusten här!