Segla till Gullholmen

Att segla till härliga Gullholmen är ett måste när man är på Västkusten! Denna supercharmiga ö ligger nordväst om Orust . Gullholmen är en av Bohusläns mest tätbebyggda öar och fiskelägret är ett av Bohusläns äldsta. Ön hänger tätt ihop med Hermanö, bara en liten gångbro förbinder de två halvorna.

Gullholmen och Hermanö
Smala gränder

På ena sidan bron hittar du små smala gränder mellan de fina skärgårdshusen och små sjöbodar. Och den andra sidan erbjuder karga klippor och fina naturområden. Precis invid bron ligger en mataffär, ett par restauranger samt en trevlig glasskiosk.

Mot bron

Hermanö

Ta gärna en promand längst ut på Hermanö, här hittar du fina klippor och en fantastisk solnedgång. Promenaden på Gullholmen på de smala gränderna är naturligtvis obligatorisk.

Det brukar vara stentufft att få plats med båten i den fina hamnbassängen. Har du oturen att komma inseglande i hamnen när det är fullt, vilket det ofta är i högsäsong, så hittar du några platser på bryggorna utanför hamnbassängen. Men är du inne i hamn hyfsat tidigt är det värt besväret att gå in och kolla om du hittar en ledig plats.

Här finns det mataffär och ett par restauranger. Här bor också den trevlige före detta ICA-handlaren Gunnar, som hade den goda smaken att sälja sin fina Malö 39 till oss för ett antal år sedan. Gunnar har ett mysigt hus med tillhörande sjöbod precis vid den lilla gångbron.

Kväll på Gullholmen
Hänger med bästa Gunnar

Gullholmen är en äkta pärla

Om man inte har egen båt och kan segla till hit, går det personfärja från Tuvesvik. Det är samma färja som trafikerar Käringön, en annan pärla som ligger i närheten.

Färja från Tuvesvik

Som ni säkert förstått är Gullholmen en äkta pärla som inte bör missas. Här får du uppleva Bohuslän när det är som allra mest genuint.

Koordinater:

  • Latitud N 58.10,8
  • Longitud E 11.24,4

Läs mer om Västkusten här!