Pittoreska Fjällbacka

Inte en sommar på Västkusten utan att besöka Fjällbacka. Det skriver nog de flesta seglare under på. Det är något magiskt över denna plats och om ni kan er filmhistoria så vet ni att även Ingrid Bergman tillbringade många somrar här ute, närmare bestämt på Dannholmen i skärgården utanför Fjällbacka. Mitt på torget finns numera en utställning med Ingrid Bergman, gratis och tillgängligt för alla.

Vy från Badholmen

Gästhamnen

Gästhamnen ligger precis vid byn men om du inte får plats på bryggorna där kan du lägga till lite längre ut på det vi kallar Badholmen. Då får du en liten promenad när du går in till byn. Byn ligger precis på motsatta sidan men du får runda hamnbassängen för att komma in till byn. Men då kan du passa på att njuta av en fin promenad kantad med fina hus längs vägen. Dessutom finns det grillplats, badplats med hopptorn och ett vandrarhem ute på Badholmen.

Hamnbassäng
Badholmen
Badholmen pir

Vetteberget

Mitt i byn ligger det drygt 70 meter höga Vetteberget och genom berget går Kungsklyftan, ganska coolt ställe att promenera på. Gå upp på berget så får du en grym utsikt över Fjällbacka och skärgården utanför.

Äta och dricka

Förr i tiden åkte man till Fjällbacka för att gå till Badis och dansa. Nu finns det ingen aktivitet där men det finns många andra restauranger och cafeer. Mitt i hamnen ligger en restaurang som man kan besöka bara för själva utsikten. Det var ett tag sedan vi åt där så jag vågar inte ge mig på någon recension. Det finns också ett trevligt ställe som heter Ackes Cafe, glass & grillbar som har en del uppträdanden och är en central samlingspunkt på torget.

Men det finns flertalet andra ställen att äta och fika på, så det råder ingen brist på den varan här i Fjällbacka.

Hamnen
Restaurang med brygghäng

Klassiska bageriet Setterlinds ligger på baksidan hamnen och du kan dessutom köpa fisk i fiskaffären alldeles bredvid.

Trevliga människor

I Fjällbacka bor också många trevliga människor, det vet vi av egen erfarenhet då vi hängt där en del, både med och utan båt. Och i ett av de kulturminnesbevarade husen i backen bor en alldeles extra trevlig familj.

Ta gärna en promenad mellan husen i backen ovanför hamnen, det är mysigt och husen ligger tätt.

Inredda sjöbodar på rad

Vill du shoppa är Fjällbacka ett ganska bra ställe på kusten. Du kan shoppa kläder, inredning, blommor och en massa annat i backen upp från hamnen. Om du behöver handla mat får du gå en liten bit efter backen och vips … ett nytt gäng affärer väntar!

Från hamnen mot mataffären

I Fjällbacka finns också en sjöräddningsstation och om ni läst andra inlägg från oss vet ni hur mycket vi tycker om hjältarna på Sjöräddningen. Som tur är har vi själva inte behövt larma dem men deras närvaro är guld värd på havet om något skulle hända.

Sjöräddningsstation

Skärgården här uppe på kusten är magisk med sina vackra röda klippor i granit. Rakt utanför Fjällbacka ligger en populär naturhamn, Gluppö, där det brukar ligga många båtar på svaj, på Kryssarklubbens bojar och längs klipporna. Men det finns naturligtvis många många andra mycket fina ställen utan så mycket trängsel.

Och förresten, när vi ändå pratar om kändisar, så har vi också Camilla Läckberg som skriver deckare som utspelar sig här i hennes hemstad., Fjällbacka.

Hoppas du är övertygad om att ett besök här faktiskt är ett måste!

Koordinater:

  • Latitud N 58.59.81
  • Longitud E 11.28.21

Läs mer om vårt Västkusten här!