Lästips segling

Vi har lite lästips om segling. En väsentlig del av våra förberedelser är ju att vi läser mycket. Vi är något av bokslukare båda två och har plöjt otaliga böcker om långsegling och annat relaterat till det. Men, ingen regel utan undantag, boken om ”Plastfix på båten” gjorde mer succé hos ena halvan av oss än den andra!

Men … vi tycker att läsa är ett bra sätt att förbereda sig på och vi gillar att ha informationen kvar i form av böcker man kan gå tillbaka till. Vi har naturligtvis lagt ännu mer tid på att googla och läsa bloggar, se på vloggar och läsa allt möjligt vi nosat upp på nätet.

Hamnguider

Här hemmavid har vi en hel del hamnguider över olika kuststräckor (tex Norge och Stockholms skärgård). Vi har också Kryssarklubbens pärmar med naturhamnar, ankarplatser och långsidesplatser på Västkusten. Ska du segla på här på Västkusten kan vi verkligen rekommendera att du skaffar någon av dessa.

Lästips segling

Här kommer våra tips om bra böcker som vi läst för att få inspiration och kunskap inför vår långsegling, dessa har sin plats i bokhyllan på S/Y Salt tillsammans med mängder av andra böcker.

 • World Crusing Routes, Jimmy Cornell. Detta är den allra första boken vi blev rekommenerade som ”alla långseglares bibel”. Detta är en faktabok om hela världens seglingsrutter med beskrivning  om tidsperioder, angöringspunkter, koordinater etc. Jimmy Cornell är en av världens mest kända långseglare.
 • 200.000 miles, Jimmy Cornell. Denna bok av samma författare som World Crusing Routes, inehåller reseberättelser från hans världsomseglingar.
 •  Dra dit pepparn växer, Micke Westin. Här tar han upp grundläggande delar i hur man förbereder en långsegling. Denna bok är lätt att läsa och det är en hel del bilder med, vilket visualiserar budskapen och gör den rolig att läsa.
 • Bortom horisonten, Magnus Lindén. Författaren delar med sig av sina erfarenheter för alla som är sugna på längre segling, oavsett om det är med egen båt, hyrbåt eller som charterbesättning.
 • Bortom den västra horisonten, Lunkentuss klassiska världsomsegling. Gunnar Dahlgren & Dag Ekholm. Det här är ingen modern bok. Den handlar om en världsomsegling som startade 1962 från Sundsvall, naturligtvis utan den moderna teknik vi har tillgång till idag. Deras episka färd är en stycke svensk seglingshistoria. 
 • Stora boken om el ombord, Andy Johnson. En bibel om installation och underhåll av elsystemet för både segel- och motorbåtar.
 • Kaptenens Nödhandbok, Hur du löser krissituationer till sjöss, Tony Meisel. Praktisk bok som beskriver en del av vad som kan hända till sjöss. Det gör att du kan ha en viss förberedelse även om du troligen inte varit med om problemet förut.
 • Mot pingvinernas land, Milo Dahlmann. Milo ger sig iväg i juni 2009 i sin specialbyggda stålbåt med målet att segla till Antarktis. Hon lyckas ta sig dit och boken är fint skriven om lyckan att segla på egen köl. En riktigt peppbok skriven av en kvinna som är imponerande klarsynt och har stor omsorg om vårt klot.
 • The New York Times Explorer, Barbara Ireland. En inspirationsbok om beaches, islands & costs över hela världen. Njutning!
Söderhavet väntar

Det finns naturligtis många fler bra böcker som är väl värda att läsa. Böckerna ovan är de som vi tyckt varit mest värdefulla för oss hittills i våra förberedelser.

Lästips segling för barn

Om du är intresserad av segling och känner någon som är 3-6 år, då har vi ett barnbokstips! Det är vår alldeles egen bokserie om Ella som seglar med sin mormor och morfar på båten Salt.

 • Mormor och morfar är seglare, del 1
 • Ella seglar långt, del 2

Här kan du läsa mer om barnboksprojektet och beställa din egen bok!

Mormor och morfar är seglare

Klicka här om du vill läsa mer om våra förberedelser!