Kök & matlagning

Det här är en riktigt rolig sak med att segla! Vi har gott om tid för matlagning och vi tycker nästan alltid att det är roligt att laga mat.

På en båt har matlagningen sina utmaningar, särskilt när det gungar och håller på. Klas blir sällan sjösjuk så det blir oftast han som lagar mat när det är lite sämre väder eller när det gungar mycket men annars delar vi på matlagningen.

Vi har läst en hel del om matlagning under långsegling och det krävs ju en del planering, tex när det gäller att bunkra inför långa överfarter. Vi tänker installera en frys innan vi åker och den hoppas vi kunna fylla med egenfångad fisk och lite annat gott. Konserver är inte riktigt vår grej men det finns alltid som reserv i förråden.

Bananpannkaka

Att få frukt och grönsaker att hålla längre  är väl något av en konst, detta får vi läsa på lite om. Vi har hört att många långseglare köper hela bananklasar. Då kommer såklart alla bananer att mogna samtidigt och här behövs många bra tips på vad man kan göra med bananerna innan dom blir dåliga. På vårt båt serveras ofta bananpannkaka under gång men så värst många andra recept med bananer har vi nog inte, men det kommer väl att utbytas med andra långseglare med samma behov.

Vi har alltid färska kryddor på båten och lagar i princip mat som om vi vore hemma i vårt stora kök när vi är ute och seglar. Kryddorna står i en bunke med lite vatten i botten. Vi placerar den i diskhon under överfarter och ute under sprayhooden när vi ligger i hamn. Vi får nog hitta ett lite bättre ställe åt den under längre överfarter.

Vi kommer att lägga upp tips och sånt som funkar för oss på denna sida. Här kommer också en  massa bra båtrecept att läggas upp. Vi ska försöka oss på att strukturera upp recept inom olika kategorier, mer om detta framöver.

Vill du komma i kontakt med oss? Klicka här för kontaktuppgifter!