Käringön utanför Orust

Käringön är ett gammalt fiskesamhälle utanför Orust och en liten ö längst ut i skärgården. Vi seglar gärna hit. Här är det hur mycket folk som helst på sommaren. Men trots myllret av människor och många båtar blir det ändå aldrig påträngande. På Käringön kan du hitta ett ställe för dig själv ändå om det nu är det du vill. Det bor fortfarande några personer här året runt men de allra flesta husen är numera sommarboende.

Gästhamn

Det händer att det blir helt fullt i hamnen och vi har faktiskt fått vända om en gång när vi var på väg hit mitt i högsäsong. På Västkusten är det ju lite väl mycket trängel i hamnarna under högsäsong, det gäller ju inte bara Käringön. Vi som har lyxen att kunna segla här året runt föredrar numera att segla till Käringön under för- och eftersäsong. Men det är riktigt trevligt att det är mycket folk här. Så seglar du på Västkusten, försök knö dig in här eller gå in i hamnen tidigt på dagen. Det finns också några bokningsbara platser.

Inre hamnbassängen
Inre hamnbassängen

Hamnen har ca 120 gästplatser, några inne i hamnbassängen men de flesta på bryggorna precis utanför bassängen. Det finns flera restauranger, fiskaffär, mataffär, klädaffärer, kiosker och fik. Den klassiska krogen Peterssons Krog är välbesökt och på övervåningen kan det bli dans och party om du har tur. Om du nu gillar att dansa och parta alltså!

Peterssons Krog

En promenad runt Käringön

Bland husen

Ön är inte större än att du kan promenera runt den. Om du startar vid hamnen kan du gå mellan pittoreska hus på en liten gångväg som ringlar sig mellan husen. Missa inte att gå ner till den äldsta bebyggelsen och sjöbodarna på den nordvästra sidan.

Genom byn
Gammal bebyggelse
Navigering

När du sedan kommit upp på toppen längst västerut börjar husen sina ut och du kan vika vänster ut på berget.

Gå ut på södra sidan, där hittar du en fin badplats längst ut. Här kan du hoppa från svikten eller bara sitta och njuta av miljön.

Vid badplatsen

Promenera sedan längs med havet och tillslut kommer du tillbaka till bebyggelse och kyrkan. Det är en speciell känsla att gå här längs havet så stressa inte!

Mitt emot kyrkan, som ligger mitt på ön, ligger ännu en restaurang. Beroende på vilken väg du sedan väljer passerar du tennisbanan, ett mysigt fik och minigolfbana innan du kommer tillbaka till hamnen.

Fika i charmig miljö
Tillbaka i hamnen

Sjöräddningsstation

På Käringön har Sjöräddningen en av sina mest aktiva stationer. Tänk att sjäräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sen. Idag har alla sjöräddningsbåtar frivillig besättning och man får inga bidrag från staten. Verksamheten bygger på gåvor, medlemsskap och ideella insatser. Vilka hjältar!

Sjöräddningen

Om du inte har egen båt går det personfärja från Tuvesvik. Det finns flera ställe att bo på, bland annat ett B&B som ligger vid hamnen.

We love Käringön och vi tror att du kommer att gilla det också!

We love Käringön

Koordinater:

  • Latitud N 58 06,8
  • Longitud E 11 22,1

Vill du läsa om fler fina ställen på Västkusten kan du klicka här!

Följ Sailingsalt på instagram @monicalindman