Havet och miljön

Plast i haven

Som du säkert har förstått vid det här laget älskar vi havet!

Därför är det naturligtvis extra sorgligt att ta del av fakta kring plast i haven. Om vi inte ändrar vårt beteenden över hela jordklotet och ser till att minska tillförseln av plast till världens hav kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050.

När man följer långseglare längs deras resa runt jorden inser man att problemet med plast i haven är otroligt mycket större än vad vi kanske kan ta till oss här hemma i Sverige.

Plastskräp på en strand

Är det svårt att förstå sig på olika plaster och hur de påverkar miljön och haven?  Ja det vill jag påstå att det är. Plastillverkarna har inte lyckats med att förklara vad plast är, vad olika plaster har för funktion eller hur man skall tänka så man använder rätt plast till rätt sak. Och hur tar man  bäst hand om överbliven plast?

Kanske har man också blundat för plastens negativa påverkan i sin iver att sälja plastprodukter. Vilket är synd, för det finns ju bra saker med plasten också om den bara används rätt.

Om du vill kunna ta rätt beslut som känns bra i magen krävs medvetenhet om vilken plast som skall användas till vad och hur den skall hanteras när den är använd. Det är ju trots allt inte plastens fel att den hamnar i haven, det är ju människan som ser till att det hamnar där. Vi behöver alltså bli medvetna om våra egna beteenden och hur plasten faktiskt hamnar i haven. En del är ren nedskräpning och en annan del är ren okunskap.

Försvinner nedbrytbar plast i naturen?

Har du hört någon prata om miljövänlig plast som benämns ”nedbrytbar”  eller ”komposterbar”? Det låter ju superbra med nedbrytbar eller komposterbar plast, men är det bättre än vanlig plast när det hamnar i naturen? Nej naturligtvis inte! Lägg en s.k. komposterbar plastpåse i din rabatt i trädgården och se om den försvinner.  Du kommer att märka att den inte försvinner och vad värre är,  den kommer långsamt att falla sönder och bli mindre partiklar plast som rinner ner i marken och sedan hamnar i havet. Inte särskilt bra eller hur?

Ingen plast i naturen tack!

Tips för att förändra sitt beteende kring plastprodukter

 • Tänk först; Behöver jag verkligen denna plastförpackning eller plastpåse nu? Undvik alla onödiga plastförpackningar.
 • Varje gång du har en plastprodukt i din hand, fundera på om du kan använda den minst en gång till, allra helst flera gånger till. 
 • Ställ krav som konsument. Fråga efter plast som är tillverkad av förnyelsebara råvaror och försök säga nej till oljebaserad plast. Detta är naturligtvis inte enkelt idag då tillgången är begränsad, men med större medvetenhet från dig som konsument kommer tillverkarna att tvingas ställa om. Några stora svenska företag har redan ställlt krav och använder t.ex. plastpåsar av förnyelsebar råvara. Detta är jättebra men de som gjort det är alldeles för få. Jag hoppas vi får se många fler följa efter.
 • Som alternativ kan du också försöka hitta plastprodukter tillverkade av återvunnen plast.
 • När du inte kan återanvända din plast fler gånger, lämna den till återvinning i behållaren för plast. Pllastpåsarna kan också användas för att slänga sopor. Då förbränns de tillsammans med ditt avfall. Det är ju ändå bättre att återanvända en plastpåse som soppåse än att köpa nya påsar endast avsedda för att slänga sopor i.
 • Tänk på att produkter av fleece är en stor del av problemet med microplaster i haven. Tillverkningen av fleece i nuvarande form borde läggs ner helt.
 • Vid båtfix, tex när du borrar i skrovet, skalar kablar etc, blir det ofta en del plastspill och partiklar kvar. Dammsug upp dessa från durken.  Om du torkar med en trasa och sedan sköljer ur trasan i diskhon åker de minsta delarna av plasten ut i havet.
 • Skölj inte ur sittbrunnen förrän du har sopat upp plastpartiklar som hamnat där.
 • Om du använder buntband ute på din båt, se till att använda sådana som är avsedda för UV-ljus. De andra lite billigare varianterna vittrar sönder och landar i havet förr eller senare.

Tänk på detta när det gäller plastprodukter

 • Plast får aldrig hamnar i naturen eller i havet.
 • Förbrukning av plastprodukter behöver generellt sett minska.
 • All ny plast borde tillverkas av förnyelsebara råvaror.
 • Plastprodukter ska återanvänds så många gånger som möjligt.
 • När plasten inte kan användas fler gånger, lämnas den i plastinsamlingen på lokala miljöstationer.
 • Tillverkningen av fleece-produkter borde inte tillåtas.

Här kan du läsa mer fakta om plastprodukter

ReUse – ReDuse – ReCycle