Christiansö

Vi fick ett sent tips om Christiansö innan vi seglade från Göteborg och bestämde oss för att ta svängen om när vi ändå var ”i närheten”. Vi var på väg mot Stockholms skärgård och Gotland men gjorde en avstickare till denna lilla charmiga ögrupp på vägen.

Christiansö tillhör Danmark och ligger öster om Bornholm. Vi gick igenom Falsterbokanalen och övernattade i Gislövsläge innan vi satte kursen mot Christiansö. Det spöregnade hela vägen och vi satt under kapellet och läste i stort sett under hela tiden. Vi hade strax under 70 distans att avverka innan vi var framme. Bornholmstrafikens färjor hade hög fart och de dök upp väldigt snabbt så det gällde att hålla koll hela tiden.

Smalt inlopp

Inloppet till hamnen var ganska smalt och det låg lite luriga grund precis utanför. En liten anspråkslös prick markerade det hela men vi blev varnade att pricken kunde flytta sig då det gungade ganska kraftigt här för det mesta. Så man fick hålla ordentlig koll.

Västra inloppet

Christiansö består av två öar med en öppningsbar gångbro emellan och enligt vår hamnguide kunde man gå in i båda riktningarna. Men vi tyckte detta var den klart bästa sidan att ligga så det var perfekt och vi fick en bra plats längs kajen. Det var färre båtar än vanligt fick vi veta av den trevlige hamnkaptenen. Ibland ligger båtarna tydligen tvärs över hela sundet.

Hamnen med gångbron
SY Salt vid kajkanten

Christiansö är 700 meter lång och 430 meter bred och går man på bron över sundet kommer man till Fredriksö som är 440 meter lång och 160 meter bred. Hängbron går över på det smalaste stället som mäter 30 meter. Båda dessa öar är bebodda året runt.

Självstyrande by

Fästningen här på Christiansös fästning byggdes för krig 1684. Det bor ca 100 invånare året runt. Byn är självstyrande och alla hjälpts åt och som vi förstod det delade man på arbetsuppgifter och inkomster. Man får inte hyra ut sina bostäder men det fanns ett gemensamt pensionat där turister kunde inkvarteras. 

I byn
Pensionatet
Puben
Polishuset
Varning

Man hade också en egen skola för barnen upp till och med sjätte klass. Sedan fick dom åka färja till Bornholm och gå i högstadiet.

Det var mycket vackert och dramatiskt med murar och promandväg runt ön med öppet hav runt omkring.  För att gå 10.000 steg fick vi gå fyra varv runt Christiansö och det gjorde vi så gärna.

Mellan husen
Tjocka murar

 Christiansö kan vi verkligen rekommendera, det är lite som att komma till en annan värld. Det var verkligen värt den lilla avstickaren vi gjorde innan vi skulle upp mot Stockholms skärgård och Gotland.

Läs om vår fortsatta segling på Ostkusten här!