Båtlivet

En sak som är väldigt intressant med att segla är att man pratar om Båtlivet, som om det är ett eget liv mitt i det vanliga livet. Båtlivet. Det är ju inte så många saker man gör i livet som har ett eget liv utan det mesta är ju en del av livet. Men Båtlivet är alltså ett eget liv.

Jämställdhet på havet

När man tillbringar mycket tid på havet inser man också att ordet jämställdhet inte är vad man förknippar med Båtlivet. Det finns knappt någon annanstans där gamla traditionella könsroller syns så tydligt som ute på havet bland fritidsbåtar. Det är en intressant spaning, varför är det så tydligt just på havet? 

Ingen av er tror ju att tjejer inte skulle vara bra på att segla. Och det finns mängder av tjejer som är grymma och tävlingseglar och är precis lika duktiga som killar. Såklart!

Men när en man och kvinna (eller en familj med barn för den delen) seglar en lite större båt tillsammans är det fortfarande 98% av männen som rattar in i hamn. Kvinnorna springer med fendrar och hoppar i land. Hur kan det komma sig att det är så otroligt tydligt med könsroller på många båtar fastän det är 2019?

Självklart finns det tjejer som inte tycker det är kul att segla utan mer vill hänga med. Inget fel i det. Men att det skulle gälla 98% av alla kvinnor som ändå är ute och seglar, det tror jag verkligen inte. Så varför är det männen som fortfarande står vid rodret, precis som det var med bilkörning för ett antal år sedan?

Salt in action

Ungdomar på havet

En annan sak som vi funderar över är att man ser väldigt lite ungdomar ute och seglar. Det händer att vi ser några enstaka ungdomar med sina föräldrar men generellt sett är det tomt på yngre människor. Detta har medfört att vi lovat varandra att inte klaga på seglande ungdomar som håller igång på nätterna …!  Som tur är har det hänt att vi fått påminna varandra om vårt löfte, bland annat efter tre riktigt hårda nätter i Bergen.

De flesta som seglar är alltså sisådär i vår ålder eller äldre och det är ju inget fel på det. Men man kan alltså undra vad som kommer att hända med seglingen och Båtlivet så småningom, kommer det så sakta att dö ut?

Klicka här för att läsa om våra personliga förberedelser inför vår långsegling