Långsegling, planering och Covid-19

En sak är helt säker, år 2020 blev inte som förväntat. Varken för oss eller för någon annan. Alla är drabbade på ett eller annat sätt och för vår del har det naturligtvis också inneburit en hel del omställningar. Men om vi ska börja med något som har varit bra så har vi aldrig tidigare kunnat segla så mycket som under år 2020. Vi har ju haft vårt hemmakontor mestadels på båten. Seglingsplanerna kunde visserligen inte sträcka sig utanför Sveriges gränser, så vår ursprungliga plan om att långsegla till Norge och Shetland under sommaren kunde ju inte genomföras.

Salt är en Malö 39

Men vårt Sverige är ju också helt fantastiskt! Vi har haft många fina seglingar på Västkusten på för- och eftersäsong. Vi som är vana vid ett fullproppat Västkusten kunde ha hela kusten för oss själva under långa tider. Och sedan, när sommaren kom, seglade vi istället runt Sverige och genom fina Blekinge skärgård, upp genom Kalmarsund och genom Tjust & Gryt skärgård.

Smögen Västkusten
Salt
Käringön Västkusten

Idag känner vi oss tacksam för ett fint seglingsår och att vi och våra nära fått vara friska. Covid-19 har dock anfallit även i vår närmsta krets. Även om flera varit väldigt sjuka har inget värre skett. Nu är ett vaccin i antågande så låt oss hoppas på att vaccineringarna kan organiseras snabbt och smidigt under våren. I dagarna har de första vaccinationerna genomförts och det känns nog bra för oss alla.

När pandemin drabbade världen i våras stod vi på Salt lite lamslagna med våra planer. Vi alla trodde (hoppades) nog att det skulle försvinna efter sommaren och allt skulle återgå till det normala livet igen. Numera vet vi att det inte blev så utan tvärtom förvärrades läget under hösten.

Långsegling status

Så hur kändes det då att ge sig iväg på en långsegling utan att riktigt veta vart detta skulle ta vägen? Vi enades om att för vår del kändes det inte så bra. Det betyder att vår planerade långsegling med avfärd våren 2021 har skjutits på ett år. Nu satsar vi på att komma iväg våren 2022 och hoppas på att det fungerar. Vi vill inte riskera att hamna i trubbel eller i karantän längs vägen, på grund av att länder stänger igen. När man ska ge sig ut på en långsegling under 4 år är det inte så att man förväntar sig att allt är en enda lång semester, men att ge sig iväg under en pandemi som pågår för fullt känns inte som det bästa året.

Med det sagt kanske många tycker vi är onödigt försiktiga, det är trots allt många som dragit iväg redan i år och det verkar gå hur bra som helst. Men, det ska ju först och främst kännas ”gött” för oss att ge oss iväg och vi har bestämt oss för att vänta tills 2022. Vi satsar på att arbeta ett år till och fortsätter att förbereda Salt inför avfärden.

Hemmakontor på Salt

Den här säsongen har ju inneburit att vi båda jobbat hemma hela tiden. Vi har tagit våra jobb med oss och varit ute på tre längre seglingar på Västkusten, både i våras och under hösten. Och detta förutom vår sommarsegling när vi var ute nästan sju veckor. Det har verkligen varit fantastiskt. Vi har haft Västkusten nästan för oss själva och kunnat tillbringa hur mycket tid som helst på båten. Det har blivit mycket vardag. Bra övning det också inför kommande långsegling.

Vi har faktiskt tillbringat en tredjedel av året på Salt, det är ju helt otroligt!

Här kan du titta på film om när vi seglade på Västkusten i våras!

Böckerna om Ella

Del två – Ella seglar långt

Det har varit roligt att sälja så många böcker om Ella under året. Den andra delen om Ella som seglar på Salt kom ut strax innan sommaren. Har du spanat in vår egna webbshop?

Klicka här och kolla in webbshopen där man kan köpa barnböckerna om Ella!

Vinterprojekt inför långseglingen

Salt står ju nu på land och avmastning skedde med god hjälp från Robban, Karin och Jonas. Vi tackar och bockar. Vi har täckt Salt med ställning och presenning så nu kan vintern få komma. Som vanligt skedde det sista jobbet i minusgrader, trots att vi bestämt oss för att ta upp ”tidigt” i år för att slippa det!

Om ni följer oss på instagram så vet ni att vi byggde en provisorisk båge av plaströr under säsongens sista segeltur. I höst planerar vi att svetsa på en båge i rostfritt och montera solceller så att vi blir självförsörjande. Diskussioner pågår just nu här hemma om hur mycket paneler vi ska sätta på, det bästa är ju att få på mycket som möjligt. Men det ska ju se lite snyggt ut också. I tillägg till solpaneler kommer vi att monera en vattengenerator i aktern. Det blir dock en senare fråga.

Prototyp båge för solpaneler

Förutom solpaneler tänkte vi passa på att bygga en frys under vintern. Vi saknar det när vi är ute under långa perioder, så det kommer att bli en grym uppdatering. Vi passar också på att byta aggregatet till vår kyl. Det är en gammal modell och den lirar inte helt ihop med våra nya litiumbatterier.

Här ska nya kyl- och frysaggregat monteras

Klas har dessutom monterat isär stora delar av motorn för genomgång och underhåll. Vår båt ser just nu ut mer som en mekanisk verkstad än vår bostad.

Mekanisk verkstad

Detta blir de stora projekten nu när båten kommer att stå på land under några månader. Vi satsar på sjösättning i mars men allt beror ju på väder och att vi hinner få Salt färdig tills dess.

Sommarseglingarna på YouTube

Vi har publicerat filmer på YouTube om årets seglingar och så även om vår sommarsegling. Och om du inte har seglat i Blekinge skärgård någon gång så kan det verkligen rekommenderas. Filmen om Blekinge skärgård var den tredje filmen om vår sommarsegling.

Ankringsvik i Kalmarsund

Den fjärde och sista filmen från sommarseglingen har publicerats alldeles nyligen och i denna sista del tar vi oss nu vidare upp genom Kalmarsund och seglar igenom Tjust & Gryt skärgård. En riktigt fin seglingssträcka. När vi kom till Harstena vände vi och seglade söderut igen.

Harstena
Hasselö

Kolla in filmen på YouTube här om när vi seglade i Tjust & Gryt skärgård.

Om du vill prenumerera på vår YouTube-kanal skulle vi bli väldigt glada!

Gott nytt år 2021

Då återstår för oss att önska dig ett riktigt fint nytt år, med förhoppning om att nästa år kan återgå till lite mer normala aktiviteter. Och vi ser fram emot att förbereda oss och Salt för vår kommande långsegling. Och vem vet, kanske kan vi äntligen få lov att segla till Norge igen och även Shetland under sommarmånaderna nästa år?

Var rädda om er!

Hälsn Klas & Monica

Här kan du läsa mer om vår båt!

5 kommentarer Lägg till din

 1. Kenny skriver:

  Fin websida ni har! Intressant att ta del av era förberedelser som ni gör så väl mentalt som materiellt. Bra att skaffa sig erfarenhet genom större och större semestrar i ”närområdet” innan den stora resan. Gillar den approachen, är säker på att ni kommer klara varvet utmärkt!

  1. sysalt skriver:

   Hej Kenny! Tack, vad roligt att du hittat hit till oss ⛵️ ja det är nog bra att utmana sig själv med längre och längre turer innan vi kommer iväg ☀️ men när pandemin ”lagt sig” och världen öppnar upp så drar vi, förhoppningsvis blir det våren 2022. Men i år, vilken vinter vi har, vi hade tänkt att få i Salt i mars i god tid till påsk, men nu får vi se… det ska ju trots allt vara lite varmare innan vi kan bottenmåla ☀️😁

 2. Håkan Persson skriver:

  Tack för intressant läsning och visning på YouTube. Hoppas att pandemin avtar så att vi framöver kan göra det vi vill. God fortsättning & Gott Nytt År

  1. sysalt skriver:

   Hej Håkan! Tack snälla, vad kul att höra. Ja det håller vi verkligen tummarna för. Gott Nytt 2021 🙏🏼

Kommentera gärna!