7 ställen du inte bör missa när du ska segla på Västkusten

Du vet säkert redan att vi bor på Västkusten och har vår hemmahamn i Göteborg. Och det går inte att sticka under stol med att vi känner oss väldigt priviligerade. Tänk så mycket tid som vi har tillbringat längs den här kusten och ändå blir vi fortfarande överväldigade över storheten och magin här.

Här kommer en liten gudie till våra absoluta favoriter här på fina Västkusten. Om du tänker segla på Västkusten hoppas vi att du får nytta av våra tips.

Det var faktiskt inte lätt att välja ut 7 favoritställen. Det finns ju så otroligt många fina ställen här på Västkusten. De små orterna ligger som ett pärlband och nästan alla är värda ett besök! För att inte tala om alla naturhamnar vid härliga klippor eller fina vikar där du kan svajankra.

Här kommer iallafall vår lista på ställen som vi tycker att du inte bör missa när du seglar längs med kusten. Vi radar upp dem från norr till söder och helt utan inbördes ordning.

1. Ramsö

Ramsö

Ramsö är en liten mysig fiskehamn som ligger söder om Koster och tillhör den fina Kosterskärgården. På Ramsö är det fortfarande väldigt genuint och om du är ute efter orörd natur och mysig atmosfär ska du absolut ta dig hit.

Här kan du läsa mer om Ramsö!

2. Väderöarna

Väderöarna

Väderöarna ligger rakt västerut från Fjällbacka och är en av de allra finaste platserna vi har här på Västkusten. Från Fjällbacka seglar du hit över Väderöfjorden och det tar inte mer än en dryg timme att ta sig hit. Fina Väderöarna är en gammal fyr- och lotshamn.

När vi kommer hit ut brukar vi alltid börja med en promenad upp till lotsutkiken. Utsikten härifrån är magisk.

Här kan du läsa mer om Väderöarna!

3. Hållö & Smögen

Hållö
Smögen

Hållö är en riktig pärla här på Västkusten och ligger strax utanför Smögen. Smögen har varit ett måste för seglare i alla tider. Det är något speciellt med Smögen och den berömda Smögenbryggan. Här vimlar det av folk i högsäsong och restaurangerna och småbutikerna ligger på rad längs med den långa bryggan.

Från Smögen tar man enkelt personbåt ut till Hållö, den avgår från Smögenbryggan i högsäsong. Eller pröva att lägga till därute, men det finns ingen direkt hamn och det behöver vara riktigt stilla om vi ska våga oss på att backa in där med Salt. Sist vi var på Hållö tog vi jollen ut.

Här kan du läsa mer om Hållö & Smögen!

4. Stora & Lilla Kornö

Stora Kornö
Lilla Kornö

Stora & Lilla Kornö ligger strax norr om Lysekil. Senast vi besökte båda öarna var när vi var ute och karantänseglade i april månad, alltså under lågsäsong. Båda öarna är gamla fiskeläger och väldigt charmiga. Det finns ingen förbindelse mellan öarna men de ligger väldigt nära varandra. Närmare bestämt med 12 meters mellanrum.

Bägge öarna är otroligt charmiga och det är svårt att välja mellan dem. Så när du seglar hit för första gången och vill besöka båda öarna skulle vi nog rekommendera att du ligger en natt i varje hamn.

Här kan du läsa mer om Stora & Lilla Kornö!

5. Vasholmarna

Vasholmarna

Vasholmarna ligger ett stenkast väster om Grundsund och nordväst om Gullholmen. Vi brukar säga att precis här börjar den röda graniten, som är så typisk för Västkusten, att dyka upp. Om man kommer söderifrån vill säga.

Fina sommardagar är det helt smockfullt här ute och det kan man förstå. Det är något alldeles magiskt över Vasholmarna och stämningen här.

Här kan du läsa mer om Vasholmarna!

6. Gullholmen

Gullholmen

Att segla till härliga Gullholmen är ett måste när man är på Västkusten! Denna supercharmiga ö ligger nordväst om Orust . Gullholmen är en av Bohusläns mest tätbebyggda öar och fiskelägret är ett av Bohusläns äldsta. Ön hänger tätt ihop med Hermanö, bara en liten gångbro förbinder de två halvorna.

Förutom att Gullholmen är otroligt fint så har vi en extra förkärlek för denna ö, för här köpte vi Salt för fem år sedan av trevlige Gunnar, boende här och Gullholmens före detta ICA-handlare.

Här kan du läsa mer om Gullholmen!

7. Käringön

Käringön

Käringön är ett gammalt fiskesamhälle utanför Orust och en liten ö längst ut i skärgården. Här är det hur mycket folk som helst på sommaren. Men trots myllret av människor och många båtar blir det ändå aldrig påträngande. På Käringön kan du hitta ett ställe för dig själv ändå om det nu är det du vill. Det bor fortfarande några personer här året runt men de allra flesta husen är numera sommarboende.

Här kan du läsa mer om Käringön!

Hoppas att du kommer att uppskatta att segla på Västkusten! Vill du fråga oss om något är det bara att höra av dig.

Följ oss gärna på instagram, klicka här för att komma dit.

Här kan du läsa mer om pärlor på Västkusten och Göteborgs skärgård.

Kommentera gärna!