Sommar, segling och Corona

Det sägs att segling och båtlivet kommer att få sig ett uppsving den här sommaren. Vi är beredda att hålla med om det redan nu. Här på Västkusten har vi aldrig tidigare sett så mycket båtar ute så här tidigt på säsongen, redan i mitten av maj märktes det. Det är ju glädjande på ett sätt även om anledningen är tråkig.

Vi svenskar har ju uppmanats att hålla oss hemmavid i sommar. För vår del innebär det att vi inte kommer att segla till Norge och Shetland som vi planerat. När man har segelbåt är det dock lätt att göra om planerna och vi känner oss priviligerade. Det blir bara andra mål, alltså ingen stor skillnad för oss.

Segla i Sverige

Västkusten i april

Nu när Folkhälsomyndigheten precis har meddelat att det är ok att resa inom Sverige i sommar planerar vi att göra just det. Ni som följer oss lite regelbundet vet säkert att vi redan varit ute på en tre veckors segling längs med Västkusten under april/maj. Vi jobbade på dagarna och seglade på kvällar och helger. Vi fick se ett Västkusten utan nästan några båtar och det har vi aldrig varit med om tidigare. Lägg därtill att vi hade turen att pricka in riktigt fint väder så förstår ni att vi hade det hur bra som helst. Här och var stötte vi på några andra par som karantän-seglade precis som vi. Och några norska båtar såg vi faktiskt också. Vi tog oss från Långedrag till Koster och vände därefter neråt (hemåt) igen.

Salt på Gullholmen

Blå bojar brukar vara högsta vinsten

En annan sak vi upptäckte som var positivt var att Kryssarklubben blå bojar var lediga i princip överallt. Så vi letade lediga bojar och det blev ett helt gäng under resans gång. Underbart! Numera brukar vi vanligtvis ankra mycket och det går ju lika bra, men det är extra kul att få tag på en boj ändå.

Plötsligt händer det nästan varje dag!

Det är inte omöjligt att vi sticker ut på några dagars karantänsegling och jobb igen innan det är dags för semester. Men först ska vi se om vi kan få igång åtminstone en (av våra två lika mycket krånglande) jollemotorer. Håll tummarna för att vi slipper göra inköp av en ny. Klas jobbar febrilt för att få igång någon av dem iallafall!

Många timmars mekande

När det är dags för semester planerar vi att segla söderut och över till andra sidan av Sverige. För tre år sen seglade vi till Gotland och Stockholms skärgård, men hann ju bara en bråkdel. Nu tänkte vi utforska lite mer och kanske till och med ta oss lite högre upp, varför inte uppåt Höga kusten? Vi får se längs vägen!

Och om väder och vind är emot oss har vi Göta Kanal som en reservplan på hemvägen, men vi är inte helt övertygade om att det är roligt i värsta semestertider. Att det är fint är vi ganska övertygade om och det skulle dessutom vara roligt att slussa med Salt för första gången. Men åka i karavan för att hålla sin plats i kön låter inte lockande direkt.

Vad har du för planer när semestern kommer? Vi kanske ses någonstans på vägen? Connecta gärna med oss på instagram och instagram stories där vi uppdaterar hela tiden. Klicka här för att komma till instagram @monicalindman.

Lite uppdateringar på hemsidan

Vi har gjort lite uppdateringar på hemsidan och bland annat skrivit ihop en sida om Dyrön. Trots att Dyrön ligger så nära oss och vår hemmahamn har vi inte varit där med Salt och det var första gången vi gick den otroligt fina vandringsleden runt Dyrön. Vill du läsa mer om Dyrön är det bara att klicka här så kommer du till sidan.

Sydhamnen på Dyrön

Ella seglar långt

Andra barnboken i serien om Ella har ju också kommit ut, ”Ella seglar långt”. Är du nyfiken är det bara att klicka här och läsa mer om ”Ella seglar långt”, du kan också beställa den där om du vill. Du hittar den också på Bokus, klicka här eller Adlibris, klicka här.

Ella seglar långt

Ha en goo sommar önskar Klas & Monica på Salt!

4 kommentarer Lägg till din

 1. Bo Hoffsten skriver:

  Tack ska ni ha.
  När ni närmar er Västervik har vi en fin skärgård alldeles utanför stan. Katsholmarna m Spårö båk och Krokö är fina ställen, där Spårögloet innanför Päronholmen är en given svajplats. Alternativt nedanför Spårö fyr. Båda ger en vacker vy mot nordost. Särskillt vid soluppgången.
  För Västerviksbor ligger det här avsnittet bra till för helgturerna vår och höst om man inte vill eller hinner segla så långt.
  Med förhoppning om en minnesvärd sommar.

 2. Bo Hoffsten skriver:

  Hej på er.
  Kul att läsa att nu planerar för en Östersjösegling. Något jag funderat på ibland är att planerna varit rätt fokuserade på målet. 2008 seglade vi norrut från Västervik för att gå till Umeå för att sedan gå på finländska kusten ner. Transportsträckorna blev för långa, vilket resulterade i att vi missade många fina ställen på vägen. Pga kyla och friska nordvindar vände vi syd Ö-vik.

  Ett avsnitt ni bör sakta ner på är Misterhults skärgård söder om Västervik. Svårnavigerad men vacker. Där finns emellertid några naturhamnar i guideböckerna som är bra, men som oftast finns smultronställen i närheten om man vill ligga utan grannar.

  Om ni väljer skärgården på er väg upp eller ner kommer ni finna att ostkustskärgårdarna har likheter med Sörlandet i Norge. God tur 🙂

  Bosse i Västervik.

  1. sysalt skriver:

   Hej Bosse! Tack snälla för input om Västerviks skärgård, där ska vi verkligen sakta ner. Har faktiskt seglat där en gång för många år sedan och minns att det var vackert. Ska bli roligt att segla där igen. Ha en fin sommar du med! Hälsn Klas & Monica

  2. Anonym skriver:

   Å vad snällt av dig! Detta ska vi följa när vi väl kommer så långt 🙂 tusen tack för fina tips! Hälsn Klas & Monica

Kommentera gärna!