Segla till Ramsö

Ramsö är en liten mysig fiskehamn som ligger söder om Koster på Västkusten. Ramsö tillhör den fina Kosterskärgården. Vi gillar verkligen att segla till Ramsö. Det är fortfarande väldigt genuint här och om du är ute efter orörd natur och mysig atmosfär ska du absolut ta dig hit.

Ramsö i april
Infart Ramsö hamn

Till Ramsö kommer man helst med egen båt, men det går faktiskt allmän båt hit ut från Strömstad några dagar i veckan. På sommaren brukar det vara fullt med gästbåtar här och hela hamnbassängen fylls upp i långa led. Det är mer än en gång vi har varit med om (eller arrangerat själva) en total makeover i hamnen. Till exempel den gången när vi hade vår gamla båt, en Maxi 909. Vi låg längst in och utanför oss fylldes det på med större och större båtar. När en 55-fotare lade sig i sjunde led var fendrarna helt platta! Då fick alla båtar ta sig ut ur hamnen och vi disponerade om hur alla låg, allt under trevliga och lugna former.

Hamnen är lite av centrum på Ramsö, men även om det är mycket båtar här i högsäsong märks det knappt när man utforskar ön. Det finns ett 20-tal hus spridda över ön men nuförtiden är det ingen som bor här året runt.

Ta en promenad över ön så hittar du fina stigar, charmiga hus, fina badplatser på klippor och en liten fotbollsplan. Ön är inte så stor men man kan ströva runt länge och bara vara.

Ströva runt på ön
Fina stigar

Ensamma i hamnen

Den här gången var vi nästan ensamma i hamnen, vi hade bara sällskap av en annan segelbåt. Vi hade isolerat oss på båten i Corona-tider och jobbade längs med Västkusten. Det var, under omständigheterna, ändå tre riktiga kanonveckor då vi är vana vid grym trängsel och fullt i hamnarna under säsong. Nu låg vi långsides överallt och var ofta den enda gästbåten. När vi besökte Ramsö var det slutet av april och vi var bara två båtar. Det har vi aldrig varit i närheten av tidigare.

Salt och en segelbåt till i hamnen

Att jobba från båten här i Ramsö hamn visade sig vara en liten utmaning då det var lite svajig mobiltäckning. Men det gick bra, även om vi fick begränsa våra teams-möten lite. Det medförde dock att vi bara låg en natt här den här gången.

Service på Ramsö

På Ramsö var det kontanter som gällde för bara ett par år sedan, men nu kunde man faktiskt swisha hamnavgiften och det underlättar ju något.

För övrigt finns det ingen affär eller någon direkt service här. Man kan slänga sina sopor och det finns el men det gäller att ha fyllt på med vatten och mat innan du åker hit ut.

Vi kan verkligen rekommendera dig att segla till Ramsö. Var inte rädd för att det är mycket båtar men var beredd på att det blir långa led och att du kommer att få användning för ditt ankare.

Solen går ner utanför Ramsö

Koordinater:

  • Latitud N 58.83.03
  • Longitud E 11.06.89

Läs mer om att segla på Västkusten här!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till Sailingsalt på instagram!

Kommentera gärna!