Segla till Vasholmarna

Vasholmarna ligger ett stenkast väster om Grundsund och samtidigt nordväst om Gullholmen. Vi brukar säga att precis här börjar den röda graniten, som är så typisk för Västkusten, att dyka upp. Om man kommer söderifrån vill säga.

Fina sommardagar är det helt smockfullt här ute och det kan man förstå. Det är något alldeles magiskt över Vasholmarna och stämningen här.

Salt på Vasholmarna

Vi har ju försatt oss i karantän här på båten och därför besökte vi Vasholmarna i april månad denna gång. Och vi lyckades pricka in några riktigt fina dagar även om det fortfarande är kallt i luften och bada är ju inte alls något att tänka på. Iallafall inte för oss, vi är inte direkt några vinterbadare.

Att arbeta från båten på dagarna går fint och om vi vill flytta oss vidare gör vi det på kvällarna. Och mitt upp i allt känner man sig tacksam, för vad sägs om att vakna upp till den här utsikten? Sedan krypa tillbaka ner i båten, koppla upp datorn och börja jobba. Så vi har det riktigt bra, även om orsaken att vi sitter ”hemma” och jobbar inte är rolig. Vi försöker göra det bästa av situationen och njuta av omgivningarna vi har här på Västkusten.

Fina långsidesplatser

Salt långsides vid det lilla skäret mitt i bassängen

Kryssarklubben har gjort ett fint jobb här ute och det finns mängder av dubb att förtöja i på bergen. Vi hittade en fin långsida och det finns flera långsidor på lite olika ställen. På Vasholmarna finns det faktiskt ganska många riktigt fina långsidesplatser.

Där vi låg, på det lilla skäret som ligger mitt i hamnbassängen, finns ett flertal och på själva Vasholmarnas största ö finns det också några stycken. Även Sillbyssan har ett antal platser och dessutom kan man ligga vid Jon och Stenskär. De sistnämnda dock bara vid fint väder. Denna information och lite till samt bilder över Vasholmarna och dess angöringsplaser kan man hitta i hamnguider som Svenska Kryssarklubben har givit ut.

Och visste du att under koleraepedemin i slutet av 1800-talet använde Grundsundsborna hamnen som skydd under smittorna och stannade här långa perioder?

Hänsynsområde

Man kan inte ta sig gående mellan de olika holmarna utan blir kvar på den holme man förtöjer vid. Vasholmarna ingår numera i Vasholmarnas hänsynsområde. Det står skyltar på samtliga öar med information.

Långsides på Vasholmarna

Har du har möjlighet att besöka Vasholmarnas solvarma klippor är det verkligen att rekommendera, åtminstone när det är fint väder. Inga problem att segla in här men det gäller att vara uppmärksam, det finns grunda partier och bränningar att se upp med.

Vi lämnar Vasholmarna efter några fina dagar

Koordinater:

  • Latitud N 58.12.80
  • Longitud E 11.22.40

Läs mer om Västkusten här!

Följ oss på instagram, klicka här för att komma till @monicalindman

Kommentera gärna!