Båtsäsongen 2020 är här!

Det känns faktiskt smått otroligt men nu är det mindre än en vecka kvar tills vi sjösätter Salt. I denna speciella tid, när allt är lite pausat, har det varit skönt att ha båten att fixa med de sista helgerna. Det känns fint att båtsäsongen är här!

I år har vi faktiskt planerat så lite båtfix som möjligt för omväxlings skull! Förra året var vi ju sena med sjösättning då vi slipade bort alla färglager och epoxybehandlade båten. Det var slitit och vi hann knappt få båten sjöklar innan semestern. Det betydde ju att våren fick gå åt till båtfix på land istället. Men så bra det blev, vi är grymt nöjda och i efterhand ångrar vi verkligen inte att vi gjorde jobbet. När vi lyfte upp båten i november var botten i princip som när vi sjösatte. I år har vi våtslipat botten och sedan målat ett endaste lager. Klart!

Dags att bottenmåla!
Man vinner inte direkt några skönhetstävlingar

Vår värmare pajade i november förra året och det medförde att våra höstseglingar fick ett abrupt slut. Efter lite funderingar fram och tillbaka bestämde vi oss till slut för att köpa en helt ny värmare och inte ge oss på att laga den gamla. Den hade trots allt 23 år på nacken och var redan utdömd av expertis. Men det stoppar inte alltid Klas från att, mot alla odds, ändå göra ett försök. Eftersom vi nu behöver en fungerande värmare om vi ska kunna segla på för- och eftersäsong så beslutade vi oss för att inte chansa. Så vi travade iväg och köpte en ny värmare och den ska installeras nu. Kanske blir detta ett jobb kommande helg tillsammans med att montera tillbaka propeller och det sista småfixet. Så härligt det ska bli att komma i nu!

Andra delen i barnboksserien

En bit av nya omslaget på boken ”Ella seglar långt”

I väntan på båtsäsongen har vi passat på att färdigställa andra delen i bokserien ”Mormor och morfar är seglare”. Det ska bli riktigt kul, boken heter ”Ella seglar långt” och kommer ut i maj. Under vintern har jag knåpat ihop en webbshop också, det är roligt! Kom å köp vetja! Och tipsa gärna era kompisar … <3

En egen webbshop!

Här kan du läsa mer om bokserien Mormor och morfar är seglare!

Båtsäsongen börjar med påsken

Vi har haft som plan att segla till Anholt under påsken. Dels för att vi gillar att segla långt, dels för att vi gillar Anholt och dels för att vi skulle möta upp våra vänner Robban & Karin som ska hämta hem sin nyinköpta Malö (välkomna i klubben!) och segla mot Göteborg tillsammans. Men … nu är ju Danmark stängt även för oss seglare så vi får hålla oss i Sverige. Inte ett dugg synd om oss. Det ska bli grymt skönt att få en långhelg på båten och nu håller vi tummarna för att det blir en finfin påskhelg.

Ännu en flytväst på Salt

Inför nya båtsäsongen har jag planerat att köpa ytterligare en flytväst, denna gång med högre flytkraft. När vi var på flytvästträff på grymma Kryssarklubben, påpekade de mycket riktigt att om man har flytoverall på sig så räcker det inte med den flytkraft som en ordinarie flytväst har. Iallafall inte om man vill att flytvästen garanterat ska vända runt den som faller överbord. Och det vill man ju!

En sådan flytvästar ska tydligen ha en flytkraft på 250 – 300 N, det är alltså vad som krävs för att vara på säkra sidan vid användning av flytoverall.

Förra årets båtsäsong på You Tube

Utklippan sommaren 2019
Utklippans fyr en magisk kväll

Det tog lite tid men till slut fick vi klart den sista filmen om förra årets semester. Då seglade vi till finaste Utklippan och om det visar sig att reseförbudet håller i sig så skulle det inte förvåna om vi seglar dit i år igen! Annars siktar vi på Norge och Shetland i år, men som sagt, allt är ju lite på paus nu i väntan på vad som händer.

Här kan du kika in filmen om när vi seglade till Utklippan på You Tube!

Här kan du läsa om alla våra sociala kanaler!

Snart ses vi på havet! Så härligt!

Monica & Klas

2 kommentarer Lägg till din

 1. Anneli Ekholm skriver:

  Vad roligt att det snart kommer en bok till om Ella! Det ser vi fram emot! Ska tips ”inköp” så den också finns att handla i Kryssarklubbens webbshop. Hoppas ni får en fin seglats under påskhelgen. Mvh Anneli, Svenska Kryssarklubben

  1. sysalt skriver:

   Hej Anneli!
   Tack vad roligt att höra <3 det ska bli superkul med andra boken i serien. Vi hörs, önskar även dig en en fin påsk! Hälsn Monica

Kommentera gärna!