Inverter på båten rena lyxen!

Nu får man ändå konstatera att hösten är här. Det har redan blivit mycket kallare och man kan nog se sig i stjärnorna efter att segla i shorts fler gånger denna säsong. Inte ens Klas seglar i shorts längre och det brukar betyda höst på riktigt för oss på Sailingsalt.

Men vi gillar höstseglingar så det gör inte så mycket. Mysigt att få kura in sig i båten med värmaren på. Då drar också den eviga diskussionen igång kring värmenivån, eftersom en av oss fryser konstant och den andre är alldeles för varm. Nåväl, för det mesta kommer vi överens genom att en av oss går ut och kyler av sig emellanåt …!

Inomhusmys

Vi har varit drabbade av influensa i över en vecka så förra helgen var vi inte ens ute med båten. Årets influensa var för övrigt synnerligen jobbig. Hoppas att du slipper denna pärs. Nu håller vi tummarna för att alla ska hålla sig friska och att vi kommer ut i helgen igen.

Installation av inverter

Som ni kunnat läsa om tidigare här på bloggen, har vi uppgraderat vårt elsystem och installerat litiumbatterier. I samband med detta har vi också installerat en lite större inverter än den ”leksaksinverter” vi hade tidigare. Förut kunde vi koppla in en dator ute till havs om det behövdes, men nu kan vi ha lite fler 230 volts apparater igång. För oss som hänger mycket på båten är det skönt att kunna använda 230V även om vi inte har landström.

På båtar har man nästa alltid elsystem som är 12 volt. Strömmen får man från ett eller flera batterier. Lampor och övrig fast elektrisk utrustning ombord är därför anpassat till 12 volt.

När man ligger med landström inkopplat är det inga problem men väl ute på havet, för ankar eller när du ligger på boj, går det inte att använda andra typer av elektriska apparater som man har hemma. Det finns faktiskt en del apparater som är specialanpassade för just 12 volt t.ex. dammsugare som man kan ha på båten. Nackdelen med dessa apparater är att de ofta har ganska dålig effekt. Men det är nu invertern kommer in i bilden!

Om man installerar en inverter omvandlar den alltså 12 volt till 230 volt. Det innebär i princip att man kan använda samma apparater som hemma. Invertern tar alltså ström från 12 volts-batterierna i båten och omvandlar den till 230 volt.

Lyxigt värre

För hur lyxigt är det inte att kunna köra Nespressomaskinen även när vi ligger för ankar? Eller använda dammsugaren ute till havs? Det kan vi göra nu och det känns otroligt lyxigt.

Lyx ute på havet!

Vi kan fortfarande inte ha för många 230V apparater igång samtidigt. De skulle bli ganska ansträngt om vi nu skulle få för oss att både dammsuga, köra kaffemaskinen och föna håret samtidigt. Som om just den kombinationen av sysslor någonsin är aktuella samtidigt, men ni fattar poängen!

Inverter känns som en bra investering

Inverter Mass Combi Mastervolt

Nu har man ju inte behov av att ha lika många elektriska apparater på båten som hemma. Men datorer, kaffemaskin, elverktyg, en ordentlig dammsugare och kanske hårfön ibland, det är ju inte helt fel. Nu när vi väl har installerat invertern kommer vi ständigt på nya saker som vi vill ha. Bara för att vi kan! Och eftersom vi ska leva på båten i större utsträckning framöver, blir kravet på bekvämlighet lite större. Om man har möjlighet att installera en inverter är det därför en riktigt bra investering tycker vi.

Och nu när vi väl har vår inverter installerad undrar vi hur vi klarat oss tidigare. Tänk vad snabbt man vänjer sig!

Här kan du läsa mer om elsystemet på SY Salt!

2 kommentarer Lägg till din

  1. Sylvia Eriksson skriver:

    Håller med helt. Inverter är för oss nästan ett måste så den installerades i sommar inför vår första båtsemester. Vattenkokare är perfekt när det gungar mycket istället för att använda gasspisen. Morgon Nespresso när man ligger för ankars i en vik långt ut till havs är en helt underbar känsla. Inverter innebär för oss stor frihet och vardagslyx långt från land.

    1. sysalt skriver:

      Hej Sylvia! Eller hur, så härligt! Du har helt klart en poäng med vattenkokaren också, vi har inte skaffat det ännu men ska köpa en till nästa säsong. Ha det gott! Klas & Monica

Kommentera gärna!