Segla till finaste Ven

Vi förälskade oss i denna lilla mysiga ö redan för två år sedan när vi var här för första gången. Ven ligger mitt emellan Sverige och Danmark, mitt i Öresund. Något närmare Sverige kanske, men så är det också en svensk ö. Ven har varit i dansk ägo ända fram till 1660 men efter freden i Köpenhamn samma år blev Ven svenskt. Det bor mellan 300-400 personer här året om.

Kyrkbacken
Inloppet till Kyrkbacken

Vi seglade till Kyrkbacken som ligger på Vens västra sida. Det är samma hamn som vi var på förra gången. Absolut mysigaste hamnen tycker vi. Här finns ett par restauranger (ganska dyra), fiskbod med rökt fisk, kiosk och cykeluthyrning. Här grillar man fint bakom sjöbodarna och kan ta ett kvällsdopp eller morgondopp genom att gå ut på den långa bryggan.

Badbrygga på piren
Glass är gott

Men det gäller att inte vara folkskygg, här är det mycket båtar och man lägger helt enkelt till vare sig det finns plats eller inte. Lite där det passar helt enkelt. Men det finns bra med plats så det är inga problem.

När vi var här låg det till och med båtar vid tankbryggan. Så ja, det finns nog diesel att tanka här även om vi inte var framme och kollade pumparna. Vår gasol tog dock slut sista dagen och det finns ingen möjlighet att byta flaskor här, det vet vi nu av egen erfarenhet.

Utsikt över västra sidan
Utsikt över Kyrkbacken
Utsida Kyrkbackens hamn
Sjöbodar och fiskbod

Cykla runt Ven

I år hade vi besök på båten av Agneta och Björn som bor här på Ven. Generöst nog fick vi låna deras cyklar dagen efter. Kul för alla turister har gula cyklar men vi hade alltså svarta den här gången. Kändes bra och lite genuint sådär!

Svarta cyklar känns geuint här

En cykeltur runt ön bjuder på finaste cykelvägarna och branta stup rakt ner i havet. I år stod även hästarna stilla längs vägen, kanske det var lite varmt för dem.

Så mycket Ven det kan bli
Cykelväg
Längs med cykelstigen
Backafallen
Fina Venhästar
Lunchpaus
Cykelvägen fortsätter
Cykla cykla

Vi stannade på Ven i ett par dagar, vi hade faktiskt svårt att slita oss hemåt. Ven var sista hamnen för den här semestern så det är klart man ville dra ut på det hela så länge som möjligt.

Nattsegling mot Göteborg

Men på lördag strax efter lunch (efter en god fika hos Agneta och Björn uppe på ön) satte vi motvilligt kurs hemåt. Det innebar en nattsegling och nu märktes det att det var augusti. Helt kolsvart ganska länge på natten. Vi har ju lyxen att ha grill på båten så vi grillade fläskfile och åt innan Klas kröp ner och somnade för att orka med sitt pass sedan.

Mot Göteborg och slut på semestern
Grill på båten är västa lyxen
Kolsvarta natten

På havet får man ofta de finaste solnedgångar och så även denna lördagkväll!

Solnedgång på Kattegatt

Connecta gärna med oss på sailingsalt på instagram @monicalindman där vi är som mest aktiva.

Läs här om när vi var på Ven sommaren 2017!

Kommentera gärna!