Hanö i Blekinge skärgård

Vi hade inte seglat till Hanö tidigare och efter att ha ankrat en natt vid Norra Bollö bestämde vi oss för att segla över till Hanö. Det var ca 25 nm och på vägen fick vi tajma in en broöppning vid Hasslöbron.

Det blev en gungig men skön segling och vi kom fram till Hanö framåt kvällen. Och hur mysigt var det inte på Hanö! Vi blev superförtjusta i denna charmiga skärgårdsö som kändes väldigt genuin och orörd. Det fanns visserligen både affär och restaurang men inte av det flashigare slaget. Vi hade hittat ytterligare en pärla i Östersjön!

Hanö hamn
Hanö hamn
Hanö hamn
Hanö hamn
Bortanför hamnen
Utkik

Hamnen var tidigare en typisk fiskehamn. Den är ganska liten och en stor del av den måste dessutom hållas tom för det går personfärja hit och den behövde stort svängrum. Det skall tydligen ändå finnas 74 gästplatserläste vi någonstans och det kändes nästan inte möjligt men det kanske stämmer.

Hanö hamn
Hanö hamn
Hög mysfaktor!

Ön bjöd på naturupplevelser utöver det vanliga. På östra sidan hittade vi en helt grym badplats och när vi var här låg vinden och vågorna på och skapade en dramatisk känsla. Vi vågade inte ens bada, sån kraft var det i vågorna.

Ljuset och känslan här ute var smått magisk och vi tillbringade flera timmar här och bara gick omkring och tyckte det var allmänt skönt.

Badplats på östra sidan
E

En man vi träffade på berättade att det kunde vara lurigt att passera utanför Hanös kust ibland, vattnet utanför gick till och med under namnet ”Lilla Biscaya”. Detta har vi dock inte hört från någon annan men det kan man säkert googla lite på om man vill.

Bönsäcken

På Hanös nordvästra sida hittar man Bönsäcken. Viket häftigt ställe! Ett coolt stenrev som går långt ut i havet och består av miljontals vattenslipade stenar. Revet ändrar form i takt med att havets vågor möblerar om bland stenarna. Så coolt i all sin enkelhet.

Bönsäcken
Mera Bönsäcken

Under en kraftig storm 1976 raserades nästan hela udden och begravdes under vattenytan men havet har sedan återuppbyggt revet igen.

Sailingsalt på Bönsäcken

Promenaden mellan Bönsäcken och badplatsen på östra sidan gick genom en trolsk och tät lövskog och över mossklädda stenar, en av Sveriges till ytan största Avenbokskogar. Riktigt mysigt!

Avenbokskogen
Avenbokskogen

Är du i krokarna någon gång kan vi varmt rekommendera ett besök här på Hanö. Det finns dessutom en fyr på toppen av ön, men av någon anledning gick vi inte dit, kanske var vi för trötta 🙂 Det får helt enkelt bli nästa gång!

Bortanför hamnen

Koordinater:

  • Latitud N 56.0.37
  • Longitud E 14.50.45

Connecta gärna med oss på Sailingsalt på instagram @monicalindman där vi är mest aktiva.

Här kan du läsa om våra andra sociala kanaler!

Kommentera gärna!