7 anledningar att segla till Utklippan

Ni som följer oss på instagram kanske kommer ihåg att vi var på Utklippan under ett par dagar i somras. Och det finns många skäl att segla till Utklippan. Vi var här för några år sedan men den här gången var det om möjligt ännu bättre då vädret var helt stilla. Och ibland gillar man ju att det är vindstilla, även om man är seglare!

Utiskt över hamnen från fyren
Utsikt västra hamninloppet
Utsikt från fyren
Fyrhuset
Utgång från fyren

Utklippan ligger i Karlskronas skärgård och är Sveriges sydostligaste ögrupp och består av Norraskär och Södraskär. Vi betraktar Utklippan som en riktig pärla!

Hamnen byggdes runt 1940 på Norraskär och fick två inlopp för att man skulle kunna angöra oavsett väder. Utklippan är ett naturreservat.

Västra hamninloppet
Västra hamninloppet
Östra hamninloppet
Piren östra hamninloppet
Östra inloppet

Den här gången seglade vi hit från Christiansö, drygt 40 nm. Det blir ganska fullt framåt kvällen men många kommer in sent och det finns alltid plats för en båt på utsidan av någon. Man förtöjer långsides och det finns plats för 50-70 gästplatser beroende på båtstorlek.

Förtöjning långsides i hamnen

Här kan du läsa om charmiga Christiansö!

Här kommer våra största argument för att du också ska ta dig till Utklippan om du inte har varit där. Och om du har varit där, då vet du varför du måste dit igen! Kommentera gärna inlägget med dina bästa tips om Utklippan och varför man måste åka dit!

Naturreservat

7 skäl till att ta sig till Utklippan

 1. Avskalat
  Det är något särsklit med den råa och mysiga atmosfär som råder här. Utklippan består av två olika öar där hamnen ligger på Norraskär med en fyrkantig bassäng.
 2. Naturen
  Naturen runt hamnen och på själva ön med fyren är vild och otämjd och rofylld. Man kan strosa runt här ganska länge trots att det är ganska litet. Du blir inte trött på att gå där trots liten yta.
 3. Fyren
  Jamen det är något särskilt med fyrar och särskilt vissa fyrar! Den här fyren är fin att se på, mysig att gå upp (och ner) i och bjuder dessutom på en hejdundrande utsikt när du väl är uppe.
 4. Utsikten
  När du kommer upp i fyren kommer du att förstå vad vi menar!
 5. Ljuset
  Det är ett magiskt ljus härute, särskilt när det är lugnt och fint väder.
 6. Hamnen
  Inloppet till hamnen ger höga förväntningar på det där avslappnade sättet. Både inlopp och utlopp bjuder på en särskild upplevelse trots bristen på en tillfixad hamn. Du kan låna en roddbåt för att ro över till själva ön med fyren om du inte sjösatt din jolle.
 7. Puben
  Ja det är egentligen en överdrift men i säsong finns det en pub som bjuder på lunch och grill när kocken kan och vill och har hunnit handla. Hur charmigt är inte det?
Puben var öppen!
Södraskär

Vi fick en helt magisk kväll när vi var här. Varenda kotte i hamnen satt uppe på berget och tittade på den fantastiska solnedgången. Vi tog istället jollen ut ur hamnen.

Magisk kväll
Solnedgång
Kvällstur med jollen

Båt från Karlskrona

Om du inte har en egen båt kan du ta dig till Karlskrona och åka med turbåt. Min gissning är att detta endast är möjligt i högsäsong, bäst att kolla av innan du beger dig till Karskrona alltså.

Utklippan fyr Södraskär

Utklippan måste helt enkelt upplevas!

Koordinater:

 • Latitud N 55.57.3
 • Longitud E 15.42.1

Connecta gärna med oss på Sailingsalt på instagram @monicalindman

Läs mer om oss på Sailingsalt här!

Kommentera gärna!