Charmiga Christiansö

Så hamnade vi återigen på denna fina lilla pärla Christiansö. Christiansö ligger ett stenkast österut från Bornholm och det går färja hit från Gudhjem om man inte har egen båt. Vi seglade från Svaneke på Bornholm, det tog oss ett par timmar.

Redan när vi var här för två år sedan blev vi grymt förtjusta i denna lilla ö. Vi låg då inblåsta här i tre dygn och hann utforska ön ordentligt. Vi vet att om man vill gå sina 10000 steg så får man runda ön fyra gånger innan man är klar! Men det är inget direkt besvär, här finns mycket att kika på.

Från kajsidan
Skolbyggnad

Egentligen heter ögruppen Ertholmerne, men man säger för det mesta Christiansö. Det är en liten ögrupp som består av tre öar med gångbro emellan. Så charmigt! Allt här ute är fredet som man säger på danska.

Man byggde hela anläggningen här ute för krig 1684.

Badplatsen
Fin promenad runt ön
Genom skottgluggen

Bofasta på Christiansö

Det bor 90 personer året runt på ön och vad vi förstår lever man i någon form av samfund och sköter de olika sysslorna tillsammans. Det finns en affär med något begränsade öppettider samt ett Gästgiveri med schysst uteservering.

Affär och Gästgiveri

Postbåten dyker upp med jämna (eller ojämna?) mellanrum. Då gäller det att flytta sig om man lagt sig långsides längs kajen innanför markeringarna. Det är nog inte bara post som levereras. En febril aktivitet drar igång med byte av soptunnor, leveranser till ön och annat.

Det blir ofta mycket båtar här i hamnen och man kan lägga sig på båda sidorna. Stämningen är vänlig och hamnkapten verkar inte direkt hetsa upp sig i onödan. Det finns plats för 60-70 båtar men vi har varit här i högsäsong och det har inte varit knökat när vi varit här iallafall.

SY Salt i hamnen
Hamninloppet
Postbåten

Gå in från södra sidan och runda den röda pricken. I vår hamnbok står det att man ska vara uppmärksam då den röda pricken verkar kunna flyta iväg ibland om det är för stökigt vid inloppet. Troligen inget som händer särskilt ofta. Att pricekn flyter iväg alltså!

Det kan vara bra att veta att det inte går att fylla vatten här, så se till att ha tanken full när du kommer hit.

Koordinater:

  • Latitud N 55.19.1
  • Longitud E 15.11.2

Connecta gärna med oss på sailingsalt på instagram @monicalindman

Läs mer om oss på Sailingsalt här!

Kommentera gärna!