Segla till Anholt

Tänk att det ligger en liten charmig ö mitt i Kattegatt, nästan helt för sig själv! Anholt ligger ungefär mitt emellan Grenå och Varberg, mitt ute i havet. Och Anholt är verkligen värt ett besök.

Är du lyckligt lottad och har en segelbåt kan du till exempel segla från Skagen (som vi gjorde) på morgonen och komma fram samma kväll om du startar tidigt. Det är ungefär 70 nm till Anholt från Skagen. Om du tycker att det är lite långt kan du övernatta på Läsö som ligger strax innan du kommit halvvägs.

Det går också personfärja hit från Grenå om man inte har egen båt.

Till Anholt kommer det mest segelbåtar, även om det dyker in någon enstaka motorbåt i hamnen också. Det är en härlig mix av båtar från Danmark, Sverige, Tyskland och Norge som hittar hit. Anholt har en mysig hamn, milslång sandstrand och en skön atmosfär.

Anholt hamn

I år gick vi från Lillesand i Norge på eftermiddagen, passerade Skagen på morgonkulan och efersom vi tyckte vi hade en skön segling satte vi helt enkelt kurs direkt mot Anholt.

Segling mot Anholt

Många segelbåtar i Anholts hamn

Vi kom från Norge där det är mycket färre båtar, så vi var inte beredda på att det skulle vara så grymt många båtar när vi anlände till Anholt på kvällen. Vi insåg att det var helt fullt, ja till och med helt överfullt. Även om det nästan alltid är mycket båtar här så hade vi nog inte räknat med denna trängsel. MItt i sommaren blir det såklart högre tryck på en sån här fin hamn. Men ändå!

Kolla in alla master i bakgrunden!

Men du har väl hört uttrycket ”i Danmark finns det alltid plats för en båt till”? Och det stämmer hur bra som helst! Ett tips; om du av någon anledning inte gillar att det konstant trampar människor och hundar över din båt, bör du inte lägga dig långsides i Danmark! Här blir leden ofta breda och du blir inte poppis om du krånglar och inte vill ha någon båt utanpå dig.

Hur som helst, nu när vi hade snurrat runt lite och konstaterat att det inte fanns några luckor inne i själva hamnen, gick vi ut i yttre hamnbassängen igen för att fundera på vilka alternativ vi hade.

Och nu såg vi att det fanns en helt ny brygga där som inte funnits tidigare. Vi gick dit och hittade faktiskt en plats i fjärde led. Bingo! Inget vatten men en elstolpe fanns på bryggan. Till nästa år finns det garanterat även en vattenslang här.

Tidigt nästa morgonen var det som vanligt en hel del båtar som lämnade hamn och under en liten stund låg vi bara två båtar i led innan det fylldes på igen. Det anländer oftast en strid ström av båtar till Anholt från eftermiddagen och under hela kvällen.

SY Salt långsides på nya bryggan

Fin sandstrand

Anholt är bland annat känt för sin långa sandstrand på norra sidan som leder till fyren på nordöstra udden. Man kan gå hela vägen från hamnen bort till fyren utan att avvika från stranden. Det är dock längre än man tror! Vid något tillfälle fick vi för oss att det inte såg så långt ut så vi gick hela vägen till fyren och tillbaka. Det är värt att göra en gång iallafall!

Finaste sandstranden

Den här gången nöjde vi oss med att gå halva vägen ungefär. Och tillbaka sen då förståss!

Anholt sandstrand

Cykla på Anholt

Det är ganska vanligt att hyra cyklar för att ta sig runt ön. I år cyklade vi ”bara” upp till Anholt Kro som ligger uppe i byn, ca 3 km från hamnen. Här serveras det goda smörrebröd och alltid trevlig underhållning av en trubadur.

Anholt Kro
Trubadur
Smörrebröd

Är du sugen på lite shopping kan du stanna till mest överallt och köpa saker längs vägen. Allt från potatis, väskor, kläder, böcker och en hel del annat har ställts ut längs med cykelvägen och det är bara att shoppa loss!

Shoppa böcker längs vägen

Uppe i byn finns ytterligare en mataffär som vi har fått för oss har ett lite bättre utbud än affären nere i hamnen. Det kan bero på att nu när vi var här var det grymt utplockat nere vid hamnen. Vi lyckades bara få med oss ett bröd, potatis, en gurka, broccoli och lakrits (!). Lite svårt att svänga ihop något gott av det kanske. Så råkar ni ut för samma sak är ett hett tips att cykla upp till byn och kolla läget!

Cykelväg från hamnen till byn

Skön stämning i hamnen

I hamnen finns det en bargata med skönt avslappnad stämning. Vissa ställen har helt enkelt bara placerat ut stolar och soffor där det får plats. Musik och enkel mat serveras mest överallt. Och här dricker man öl! Tidigare om åren har det konstigt nog varit svårt att få tag på fisk men i år fanns en fiskaffär, dock med ett ganska litet utbud. Att allt var så utplockat berodde nog på det ovanligt stora trycket av båtar när vi var där.

Anholts bargata

Vi pratade med hamnvakten som berättade att hamnen har plats för max 500 båtar och när vi kom fanns det 700 båtar på plats. Och det forsatte att strömma in fler!

Hamninloppet från insidan

Efter två fantastiska dagar på Anholt har vi nu gått vidare ner mot Öresund. Och vad sägs om att använda en lite längre segling för att polera sittbrunnen?

Sittbrunnen blir som ny!

Eller sitta på däck och hålla koll på de stora fartygen? Förvånansvärt få just idag, men det brukar bli fler ju närmare Öresund man kommer.

Bästa känslan på havet!

Häng gärna med oss på sailingsalt i våra sociala kanaler! Vi publicerar ofta på instagram så har du ett konto där vore det kul om du connectar! Här hittar du alla våra kanaler och länkar till dem!

2 kommentarer Lägg till din

  1. sysalt skriver:

    Hej Johanna! Tack för det och så skönt att ni håller koll på huset åt oss! Hoppas allt är bra med er 🙂

  2. Johanna Vanthöm skriver:

    Vilka bilder! Galet fint ni har det, här hemma är lugna gatan, ungdomarna sköter sig..😉🤗

Kommentera gärna!