Grötö – en orörd pärla

Charmiga Grötö ligger i Göteborgs norra skärgård, öster om Hönö. Vi seglar tyvärr inte hit särskilt ofta då det snabbt blir fullt i den supercharmiga hamnen. Det gäller att vara inne i hamn tidigt på dagen för att ha en chans, åtminstone i högsäsong och på helgerna. Ni som känner oss vet ju att vi sover längst av alla (om vi inte ska iväg långt), seglar gärna långa sträckor och därför kommer vi för det mesta in i hamnarna framåt kvällen.

Invid hamnen

Vi har trots det prövat Grötö ganska många gånger men nästan alltid fått vända då det varit fullt. Grötö är nämligen väl värt ett besök!

Men förra måndagen skulle vi till Öckerö och lyfta båten för att fixa vår bogpropeller som ju ramlade av i samband med mastningen. Därför chansade vi på att det inte var så många på Grötö en söndag kväll. Det visade sig att det var helt rätt tänkt, inte en kotte i den lilla hamnen!

SY Salt i Grötö hamn

Grötö hamn har plats för 15 båtar men då är det ganska knöigt! Hamnen ligger på östra sidan av Grötö. Det finns ingen affär så se till att ha bunkrat när du kommer hit! För övrigt är hamnen väl utrustad.

En promenad runt Grötö

En promenad runt ön är ett måste. Det tar ungefär 45 minuter att gå runt hela ön.

Gå åt höger direkt efter hamnen
Badplats
Fåren kollar upp oss
Får på Grötö
Vi vandrar vidare
Häriga vyer på sydvästra sidan
Sydvästra sidan
Skyltarna visar vägen
Många stigar
Fin ekskog
Mitt i byn

Det bor 90 personer här året runt och som ni förstår blir det väldigt många fler på sommaren. Det ska finnas en kiosk i hamnen under högsäsong men som sagt, eftersom vi aldrig är här under högsäsong vågar vi inte svära på det. En boulebana kan vi dock lova att det finns, den ligger precis i hamnen.

Det går personfärja hit!

För er som inte har egen båt går det personfärja ut hit. Sträckan som trafikeras är Grötö – Björkö – Kalvsund – Öckerö. Och omvänd ordning sedan. Ön är helt bilfri men det finns desto fler transportkärror här. Vad jag vet är de dock privata så jag skulle inte våga mig på att låna någon!

Inga bilar men desto fler kärror
Sjöbodar
Utsida hamn

Koordinater:

  • Latitud N 57.41.41
  • Longitud E 11.40.56

Följ sailingsalt på instagram @monicalindman

Läs mer om Västkusten här!

2 kommentarer Lägg till din

  1. Lars W Anderson skriver:

    Fina bilder och ett fint inlägg!

    1. sysalt skriver:

      Hej Lars! Tack så mycket! Det är verkligen fint på Grötö 🙂

Kommentera gärna!