Käringön & Gullholmen utanför Orust

Gullholmen

Förra helgen fick vi lite abstinens och bestämde oss för att göra en utflykt till Käringön och Gullholmen. Det går ju faktiskt skärgårdsbåtar från Tuvesvik på Orust ut till dessa båda pärlor, så vi tog bilen från Göteborg. Skärgårdsbåtarna avgår från samma färjeläger men det är två olika turer, en till varje ö.

När vi kom ut till Tuvesvik var det en sån där alldeles stilla dag och havet låg alldeles blankt framför oss. Bara att stå på kajen och vänta på skärgårdsbåten var värt bilresan från Göteborg!

Skärgårdsbåt från Gullholmen

Käringön

Först tog vi båten ut till Käringön och hela havet låg spegelblankt på vägen ut. Det enda som bröt stillheten var skärgårdsbåten som vi åkte med och en sjöräddningsbåt.

På skärgårdsbåten mot Käringön
Gullholmen bakom oss
Sjöräddningen på väg från Käringön

När man kommer in i hamnen på Käringön möts man av ett helt gäng stora och små båtar från sjöräddningen som ligger på ena sidan av den inre hamnen. Käringön har en av Sveriges mest aktiva stationer. Tänk att hela systemet bygger på eldsjälar och frivilliga sjöräddare, beredda att rycka ut oavsett väder. Vi som är så mycket på havet känner oss trygga och tacksamma varje gång vi ser Sjöräddningsbåtarna.

Sjöräddningen Käringön
Sjöräddningens båtar

Vi tog en promenad runt Käringön som alltid bjuder på fantastiska vyer. Vi tog högervarvet och gick mellan de fina gamla husen för att sedan ta oss ner på utsidan för att packa upp vår medhavda fika. Mysigt!

Käringön
Käringön
Käringön
Fika!

När vi hade fikat gick vi på utsidan över berget för att komma tillbaka till hamnen, precis lagom tills färjan skulle gå tillbaka.

Käringön
Mera Käringön
Käringön hamn utsida

Båtturen tillbaka till Tuvesvik bjöd på samma stillhet och havet var fortfarande spegelblankt. När vi var framme vid Tuvesvik bytte vi båt och tog oss ut till Gullholmen.

Gullholmen

Väl på Gullholmen gick vi runt den fina lilla ön mellan de små smala gränderna som slingrar sig mellan gamla hus och sjöbodar.

Gullholmen & Hermanö
Vy från bron mellan Gullholmen & Hermanö

Sedan gick vi tillbaka över den lilla bron som förbinder Gullholmen med Hermanö för att knacka på hos Gunnar. Gunnar ni vet, som vi köpte SY Salt av för några år sedan.

Han var typiskt nog inte hemma så vi gick vidare ner till hans sjöbod för att se om han var där. Inget napp där heller så vi fortsatte vår promenad, men först efter att vi hade lagt ett spår efter oss i hans brevlåda.

Sjöbodar på Gullholmen
Vy över Hermanö

Vi kunde inte valt en bättre dag för vår utflykt till dessa båda pärlor som ligger utanför Orust. Snart är vi här med Salt igen!

Gullholmen
Solnedgång från skärgårdbåten

Här kan du läsa mer om när vi seglat till Gullholmen

Kommentera gärna!