Plast i haven

Om vi människor inte ändrar våra beteenden över hela jordklotet och ser till att minska tillförseln av plast till världens hav kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Det är otroligt sorgligt att ta del av sådan fakta. Detta beror både på tillförseln av plast i haven och också på överfiske, men det här inlägget handlar om plasten som hamnar i våra hav.

En stor del av problemet är ren nedskräpning och dumpning av plast, men en annan del handlar om ren okunskap. Plast får aldrig hamna i naturen och i havet, oavsett vilken typ av plast det är. Punkt. Men det är ju knappast plastens fel att den hamnar i havet, det är ju människan som ser till att den hamnar där. Hur går det till när plast hamnar i havet utan att vi tänker på det? Finns det något vi kan göra? Ingen kan som bekant göra allt, men alla kan göra något!

Det är bra att vi minskar användningen av plast. Samtidigt bör vi lära oss mer om plast, vad det innehåller och hur vi använder den. Finns det olika typer av plaster?

Det pågår en mängd projekt för att uppmärksamma världen på problemen med plast i haven. I senaste upplagan av Volvo Ocean Race hade en av båtarna detta som ett  tydligt uppdrag av UN – United Nations. Båten ”Turn The Tide On Plastic” hade en kvinnlig skeppare, Dee Caffari, för övrigt den enda kvinnliga skepparen i tävlingen.

Det finns många fler projekt som ger oss lite hopp, tex världens första maskin som kan städa havet från plast. Många fantastiska människor arbetar för att uppmärksamma världen på de omfattande problemen.

Vill du veta läsa mer om plast i haven och få tips om hur du kan förändra ditt beteende kring plastprodukter?

Klicka här för att läsa mer om plast i haven

Kommentera gärna!