Årets sista segling

Höstens sista segling

Nu är säsongens sista segling avklarad och det är konstigt men den sker nästan aldrig utan ett litet missöde … samma sak detta år. Det var inget stort den här gången heller som tur var. Vår gasvajer bestämde sig helt enkelt för att lägga av mitt i en tilläggning. Det hela löste sig ändå bra och vi kom tryggt intill kajen, även om pulsen går upp lite innan man är i hamn. Sedan fick vi laga den provisoriskt med ett vajerlås och kunde ta oss hem dagen efter utan problem.

Nu är det alltså dags för oss att ta upp S/Y Salt och komma igång med vinterns fix. Vi ska nu plocka ner seglen, masta av båten och konservera motorn. Nu när vi bestämde oss för att ta upp båten kände vi helt plötsligt att det blev bråttom.

Vi inser ju att det är inte är många månader tills den ska sjösättas igen och vi har grymt mycket att göra innan dess! Men när vi inte seglar har vi också oceaner av tid över ..!

Vi brukar u gå lite kurser och i år har vi gått en elkurs och tagit Kanalintyg. Till våren är det dags för mekanikerintyg och antingen sjukvård eller säkerhet, beroende på vad vi hinner och vilka dagar kurserna går.

Jag har också funderingar på att gå Fartygsbefäl klass 8, men det kan vara svårt att få ihop tidsmässigt.

Förutom detta har vi en mängd projekt vi skall vara klara med innan sjösättning i början på april nästa år. Förutom dett vanliga underhållet har vi planer på att fixa en massa saker som står på vår låååånga lista!

  • Batteribanken ska bytas ut. Just nu kikar vi på vilken lösning vi skall ha, det lutar åt litiumbatterier men vi har en del frågor och funderingar kvar innan vi bestämmer oss.
  • Solpaneler ska införskaffas. Vi tänker göra en båge baktill men om vi inte hinner det i år får det bli solpaneler som kan fungera att montera på bågen i efterhand. Tills dess får vi göra en provisorisk lösning.
  • Skrapning och borttagning av all gammal bottenfärg på skrovet. Sedan slipar vi och lägger på ny primer, dvs skyddsfärgen som skyddar från vatteninträngning i skrovet. Efter det bottenmålar man som vanligt. Detta gör man inte varje år utan kanske med 10-15 års mellanrum.
  • Instumentbyte, vi börjar med logginstrument och givare för att ta resterande instrument nästa år. Våra givare är rätt så opålitliga så vi passar på att byta logginstrument samtidigt som vi byter givarna.
  • Byte av spis.
  • Vi ska byta ut vår livflotte och skaffa en som är godkänd för ocean-seglingar.

Vi kommer säkert att utöka listan med fler saker under vintern!

Till helgen börjar vi förbereda S/Y Salt för upptagning.

Om du, precis som vi, vill få lite sommarfeeling av och till under vintern kan du läsa om våra seglingar här på hemsidan, kika in under Sverige-fliken här.

Klicka på länken här för att läsa om vår segling i Norge 2018

Scrolla gärna neråt och kommentera!

 

 

 

 

Kommentera gärna!